Sarphati Explore 2024: Voeding van kleuter tot tiener - Sarphati Amsterdam

Overslaan en naar inhoud gaan

Sarphati Explore 2024: Gezonde voeding voor kinderen

Tijdens de Sarphati Explore op donderdag 27 juni, kwamen professionals samen om nieuwe inzichten te delen. Het thema van deze bijeenkomst was ‘gezonde voeding van kleuter tot tiener’. De Explore...
29 juli 2024

Tijdens de Sarphati Explore op donderdag 27 juni, kwamen professionals samen om nieuwe inzichten te delen. Het thema van deze bijeenkomst was ‘gezonde voeding van kleuter tot tiener’.

De Explore werd gestart met een plenaire sessie over de positieve effecten van gezonde schoollunches. Dankzij dit soort interventies zijn kinderen meer groenten en fruit gaan eten en drinken ze minder suikerhoudende dranken. Het evaluatieonderzoek van het Jump-in voedingsprogramma toonde aan dat implementatie op scholen leidt tot gezondere eetgewoonten en een positieve invloed heeft op de BMI van kinderen, hoewel de verschillen naar sociaal-economische status (ses) en culturele achtergrond blijven.

Tijdens drie verschillende parallelsessies werd het belang van de data van het Sarphati Cohort benadrukt bij het onderzoeken van sociale en omgevingsfactoren die eetgewoonten van kinderen beïnvloeden. Er werd door verschillende specialisten en zorgverleners gepleit voor een nauwe samenwerking tussen onderzoek, beleid en praktijk, met speciale aandacht voor de invloed van sociale media, online marketing en schermgebruik op eetgewoonten. De experts riepen op tot realistische doelen en kleine stapjes om effectieve gezondheidsmaatregelen te implementeren.

Sarphati Amsterdam organiseert meer van dit soort belangrijke bijeenkomsten met als doel het verbinden van onderzoek met beleid en praktijk. Op 5 november is er een Sarphati Explore dat in het teken staat van slaap en mentale gezondheid. Binnenkort meer informatie over deze bijeenkomst.

Plenaire Sessie

Tijdens de plenaire sessie zijn verschillende presentaties gegeven. De powerpoint-presentaties zijn terug te vinden via de volgende link: klik hier.

Gezonde Schoollunch Onderzoek

  • Voedsel Consumptie Patroon (VCP): Uit de gegevens blijkt dat kinderen te weinig vezels, groenten (slechts 1% eet voldoende), en fruit (slechts 17% eet voldoende) consumeren. Daarnaast drinken ze veel gezoete dranken.

 

  • Effecten van gezonde schoollunches: Door de introductie van gezonde schoollunches op scholen, zijn kinderen gezonder gaan lunchen. Ze consumeren meer groenten en fruit, drinken meer melk en water, en minder suikerhoudende dranken.

 

Evaluatie voedingsbeleid Jump-in

Implementatie & effectiviteit: De implementatie van het Jump-in programma op scholen resulteert in gezondere voedselconsumptie. De mate van implementatie heeft invloed op de BMI van kinderen, hoewel het niet leidt tot volledige uitsluiting van ongezonde voedingsmiddelen.

  • Subsidieprogramma: Een mogelijk subsidieprogramma voor schoolmaaltijden is ook besproken.
Sarphati Explore 2024
Sarphati Explore, fotografie: Sarphati Amsterdam

Parallelsessies

  1. Gebruik Sarphati Cohort bij onderzoeksvragen over voeding

Bij deze sessie werd ingegaan op verschillende thema’s en bevindingen binnen GGD Amsterdam omtrent voeding.

  • Leeftijd & sociale factoren: Leeftijd is een belangrijke factor bij het bepalen van welke sociale en omgevingsfactoren invloed hebben op voedingsgewoonten, zoals peer pressure en sociaal-economische factoren.
  • Leefomgeving & voeding: De leefomgeving, zoals in Amsterdam-Noord, beïnvloedt eetgedrag.
  • Culturele achtergrond & voeding: De betekenis van eten verschilt binnen culturen. Eten wordt in veel culturen gezien als troost en speelt een grote rol in de opvoeding.
  • Onderzoeksvragen: Specifieke onderzoeksvragen richten zich op de invloed van sociale media, online marketing, en schermgebruik op eetgewoonten binnen gezinnen. Een interessante vraag is bijvoorbeeld de invloed van sociale media op het voedingsgedrag van ouders.
  1. Versterken verbinding tussen onderzoek over voeding & praktijk

Deze sessie behandelde manieren om onderzoek en praktijk beter met elkaar te verbinden.

Belangrijkste thema’s

  • Positie van kinderen en jongeren in onderzoek versterken.
  • Strijd tegen ongezonde voedselomgevingen en maatschappelijke structuren.
  • Inzichten uit de praktijk en diversiteit in voedingsgewoontes.
  • Kansenongelijkheid en het bereik van interventies.
  • Langere follow-up van voedingsgewoonten ter ondersteuning van beleid.
  • Vertaling van wetenschappelijke kennis naar praktijk en beleid.
  1. Gezonde voeding op school; welke onderzoeksvragen zijn er?

Experts bespraken tijdens deze derde parallelsessie onderzoeksvragen rondom gezonde voeding op de lagere school.

Tijdens de derde parallelsessie hebben deelnemers uit beleid, praktijk en onderzoek oplossingen bedacht voor uitdagingen in maaltijd-ondersteuning op scholen, zoals zicht krijgen op de doelgroep en voedselverspilling. Een expertpanel reflecteerde op de oplossingen, waarna een plenaire discussie leidde tot de voorkeur voor interne schoolcoördinatoren vanwege hun sterke connectie met ouders en kinderen, wat kan bijdragen aan een grotere impact. Alle opties voor gezonde voeding op school werden besproken, waarbij ouders betrokken moeten worden. Er werd gepleit voor realistische doelen en tevredenheid met kleine stapjes.

Terugkoppeling plenair

Er werd benadrukt dat er een interactie moet zijn tussen onderzoek en praktijk. “Hoewel ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen gezond opgroeien, bereikt deze wens de beleidsmakers in Den Haag niet altijd”, stelt Jaap Seidell.

 

Samenwerking: Een innige en langdurige samenwerking tussen onderzoek en praktijk is nodig. Er moet meer kortcyclisch onderzoek komen, waar de data-infrastructuur van het Sarphati Cohort (SC) een rol bij kan spelen.

 

Conclusie Sarphati Explore

Over het algemeen was er een sterke nadruk op de noodzaak van nauwe samenwerking en een pragmatische benadering bij de implementatie van gezondheidsbevorderende maatregelen.

Borrel Sarphati Explore 2024
Borrel Sarphati Explore 2024, fotografie: Sarphati Amsterdam